Pazartesi, Ocak 5

Casablanca

Nicolas cage oynadığı “adaptation ” filminde söylediği gibi bugune kadar yazılmış en iyi senaryolardan biri casablanca .Humphrey bogart, ingrid bergman, claude Rains ve paul Henreid gibi dönemin usta oyuncularının başrol oynadığı “Casablanca”, gösterime girdiği 1943 yılında En İyi Film, En İyi Yönetmen ( Curtiz ), En İyi Senaryo dallarında Akademi ödülünün sahibi oldu. hikayeye değinmicem zaten hepiniz biliyorsunuz ama filmden birkaç anektot aktaracağım öncelikle şunu belirtmek isterim bu film herzaman imdb top 250 de genelikle ilk 10 da bulunmaktadır.
2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Kazablanka kenti, Hitler’den kaçan Avrupa’lılarla komopolitan bir görünüm kazanmıştır. Rick Blaine (Humphrey Bogart), şehrin en popüler barını işletmektedir.
Bir gün eski aşkı Ilsa (Ingrid Bergman), direniş lideri kocası Victor Laszlo (Paul Henreid) ile çıkagelir. Rick, Ilsa ve Victor’un şehirden kaçmasını sağlayabilecek tek kişidir…
Sinema tarihinin klasikleşmiş çalışmalarından biri olan Kasablanka, hem unutulmaz bir aşk filmi klasiği olarak hem de Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın muhteşem oyunculukları ile beyinlere kazınmış bir yapım



Yönetmen : Michael Curtiz
Senaryo : Julius J. Epstein , Philip G. Epstein , Howard Koch , Murray Burnett (Kitap) , Joan Alison (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Arthur Edeson
Tür : Romantik / Dram
Müzik : Max Steiner
Yapım : 1942, ABD , 102 dk.
Oyuncular Humphrey Bogart (Richard Blaine) , Ingrid Bergman (Ilsa Lund Laszlo) , Paul Henreid (Victor Laszlo) , Claude Rains (Yüzbaşı Louis Renault)

0 yorum:

Yorum Gönder